M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail


Doğu Türkistan'daki Atom Deneme Üssü-Malen

 

Karaşehir'in Uşşaktal mevkisi civarındaki Malen Kalesi, Çin'in atom araştırma ve deneme üssü olup, bu üssü “Çin'in Batı Bölgesi” ile “Lan zhou askeri bölgesi”nin yönetme hakkı bulunmuyor. Doğrudan bir şekilde Çin askeri işler komitesinin yönetimi altında.

Doğu Türkistan'da 1964 yılının 10. ayından beri başlatılan ilk atom denemesi bu bölgede başlamıştı. 40 küsur yıldan beri Malen, Çin hâkimiyetinin Doğu Türkistan'daki can damarı sıfatıyla kendisinin mevcudiyetini muhafaza etmektedir. 1. Sayfadan Devam-Çin'in “Fen ve teknoloji haberleri”, “Guang Min Ribao” gibi gazetelerinin verdiği habere göre, yakın zamanlarda sırlı şehir Malen dışa açılmış olup, Çinli gazetecilerin ziyaretlerine izin verilmişti.

Yukarıdaki haberde işaret edildiğine göre, Malen'in güvenlik tedbirleri oldukça güçlü olup, askerler tarafından sıkı şekilde korunuyor. Yol ve kavşaklara kontrol noktaları kurulmuş olup, yerli halkı Malen civarına yaklaştırmıyorlar.

Mezkûr makalede yine, “Amerika'da atom denemelerini ve araştırmalarını durdurmuş değildir. Bu yüzden devletimiz de bu tür deneme ve araştırmaları durdurmaz” denilmiştir.

Çin hükümeti birkaç yıl önce Doğu Türkistan daki atom denemelerini durdurmuş olduğunu ilan etmişti. Fakat yukarıdaki haberin içeriği, bu bölgede atom denemelerinin aslına döndürüleceği mesajları vermektedir.

Malen hakkında şimdiye kadar birçok yankılanmalar ortaya getirilmişse de, Çin hâkimiyeti bu yankılanmaları ret etmektedir.
Bunların arasında en mühim olanı, 1980'li yılların sonlarında Turpan ve Toksun'larda aniden ortaya çıkan ve Çin hükümeti tarafından “1 numaralı hastalık” ve “2 numaralı hastalık” diye adlandırılan garip hastalıklardır. Bu hastalığın yayılması hızlı, bu hastalığın sebep olduğu ölüm oranı ise oldukça yüksektir. Hastalık teşhis edildikten sonra 24 saat içinde hasta hayatını kaybetmektedir.

Toksun ise Uşşaktal'a, yani Malen'e komşu olup, o dönemlerde hükümet içerisinde yayılan haberlere bakıldığında, Malen deneme üssünde çalışan görevliler arasında kan kanseri yayılarak ölüm oranı oldukça yüksek olmuştur. Bu sebeple merkezi askeri işler komitesi bütün görevlileri Çin'deki merkezi hastanelere gütürerek, Maleni bir süre boşaltmıştır. Muhafazacı kısımların çemberini de genişleterek üsten epeyce uzaklaştırmıştır. Tam bu dönemde Toksunlu tuz toplayıcısı birkaç çiftçi eşek arabaları ile yoldan ayrılarak Malen'e gelmişler. Baksalar ki; karşılarında oldukça ıssız bir kale duruyor. Her taraf yiyecek içecek ve demir hurdaları ile dolu. Hayretler içinde kalan çiftçiler arabalarına yiyecek-içecekleri ve orada gördükleri alet edavatlardan yükleyerek Toksun pazarına götürüp satmışlardır. Ertesi günü akrabalarını da toplayıp yine aynı yere gelmişler. 3. defa gittiklerinde askerler önlerini kesip geri çevirmişlerdir.

Fakat onların pazara götürüp sattıkları yiyecek-içecek ve alet edavatların hepsi radyasyon ışınları ile zehirlenmiş olduğundan ona yaklaşanların hepsi bahsedilen tuhaf hastalığa yakalanarak birçoğu da ölmüşlerdir.

Malen hakkındaki diğer bir rivayet ise, bu bölgenin etrafındaki haşarat ve hayvanlardaki anormallikler.
Bir askeri komutanın şoförünün başkalarına naklettiğine göre, onlar o bölgede giderlerken önlerine aniden tıpkı timsah büyüklüğünde bir yılan çıkmış. Yılan kuyruğunu diktiğinde takriben 2 metre yüksekliğindeymiş. Askerler yılana yönelterek ateş etmişler ve derhal olay mahallinden kaçarak uzaklaşmışlar.ETIC

Uygur Türkçesinden Türkiye Türkçesine Uyarlayan: Mehmet Emin BATUR


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 26.01.2008 12:21   Hazirlayan: A. Karakash