M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail


Doğu Türkisatan Enformasyon Merkezi “Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası” Hakkında Rapor Yayınladı

       Karargahı Almanya’nın Münih kentinde bulunan Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi Çin hükümetinin “Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası” hakkında bir rapor yayımladı.

       Raporda 1999 yılından beri Doğu Türkistan’da uygulamaya konulan “Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası”nın amacı ve uygulanış şekli ile ilgili hususlar çeşitli yönlerden ele alınmış ve kanıtlarıyla birlikte gözden geçirilmiştir. Sonuçta bu politikanın siyasi hareket noktası Uygurları sistemli bir biçimde tasfiye etmek olduğu ortaya konulmuştur.

Batı Bölgesini Kalkındırma Stratejisinin Doğu Türkistan’da Hangi Biçimde Uygulanmakta Olduğu Hakkında Bilgi Verilmiştir.

       Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi 1 Eylül’de yayımladığı raporda, Çin’in Batı Bölgesini Kalkındırma Stratejisini Doğu Türkistan’da hangi biçimde uygulamakta olduğu ve bu uygulamanın gerçek mahiyeti ayrıntılı olarak araştırılmıştır.

       Raporda, Çin hükümetinin Batı Bölgesini Kalkındırma Stratejisi nedeniyle, Doğu Türkistan’daki Uygurların temel kişilik haklarının ellerinden alındığı, iktisat ve hizmet fırsatlarından mahrum bırakıldığı; toprak ve doğal kaynakların zarar görme oranı; Üretim-İmar Ordusu’nun bu planı uygulama bahanesiyle Uygurları nasıl bastırdığı hem de bu planın Uygurlara getirdiği yoksulluk gibi ağır sonuçları hakkında ayrıntılı bilgili verilmiştir.

       Raporda, bu raporun Çin’deki birinci el haber ve istatistik verileri elde etme imkanının çok düşük olması nedeniyle, Çin ve batı basınında konuyla ilgili verilen haberlere dayanılarak hazırlandığı ifade edilmiştir.

Raporda: “Bat Bölgesini Kalkındırma” İstismar Etme Anlamına Gelmektedir.

       Raporun Çin’in “Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası”nı Doğu Türkistan’da uygulamaya koymasının esas amacından bahsedilen kısmı aşağıdaki üç noktada özetlenmiştir.

       Bu kısımda önce “Batı Bölgesini Kalkındırma” terimi açıklanmış ve bu Çince terimin aslında Batı Bölgesi’ni geliştirme ya da kalkındırma anlamına gelmediği, aksine eşit olmayan şartlarda “işletme” ya da Çin’in gün geçtikçe büyümekte olan enerji ihtiyacını tedarik etmek için bölgenin doğal kaynaklarını istismar etme anlamına geldiği ifade edilmiştir.

       Sonra, Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası’nın Doğu Türkistan’da uygulamaya konulduktan sonraki işaretlere dayanarak çıkarılan sonuçlara göre, Çin’in bu siyaseti Doğu Türkistan’da uygulamaya koymasının diğer bir amacının “Doğu Türkistan’a Çinli göçmen nakledip bu bölgedeki Çinli nüfusun oranını yükseltmek olduğu” ortaya konulmuştur.

“Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası” Çin’in Devlet Güvenliğini Garanti Altına Alma Stratejisidir.

       Son olarak, Çin’in Batı Bölgesini Kalkındırma Stratejisi’ni Çin’in kuzeybatısındaki 12 bölgede uygulayacağını ifade etmiş olmasına rağmen, bu politikayı ağırlıklı olarak Doğu Türkistan’da uygulamaya koyduğu vurgulanmış ve bunun amacının Çin’in devlet güvenliğini garanti altına almak olduğu ileri sürülmüştür.

       Raporda Çin yönetimi Doğu Türkistan’da Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası uygulamaya konulduktan sonra, bu bölgeye yatırılan yatırım miktarının artmasının bu politikanın getirdiği sonuçlar olarak bahsetmekte ise de, gerçekte hükümet sermayesi ile yapılan gökdelenler, demir yolları ve otoban gibi altyapı kuruluşu Doğu Türkistan’a göç ettirilen milyonlarca Çinli göçmenin ulaşım, göç etme ve barınma meselesini çözmede kolaylık yaratılması için idi” denilmiştir.

Doğu Türkistan’a Yeni Gelip Yerleşen Çin Göçmenleri 1, 800, 000’e Ulaşmıştır.

       Raporun bu kısmında Xinhua Ajansı’nın konuyla ilgili bir haberi örnek alınarak, Urumçi’de yeni inşa edilen 30,000 konutlu evin yarısının Doğu Türkistan’a gelen kimliksiz Çinli göçmenlere satıldığı ifade edilmiştir.

       Raporda yine, Tanrıdağı (Tengritag) Web sayfasında verilen bir habere dayanılarak “Şincang’da yerleşme kampanyası”nın doruk noktasına ulaştığı 2005 yılından bu yana Doğu Türkistan’a yeni gelip yerleşen Çinli göçmenlerin sayısının 1, 800, 000’e ulaştığı ileri sürülmüştür.

       Raporda Doğu Türkistan’daki bazı kentlerin kimler için geliştirildiğiyle ilgili istatistik veriler tahlil edilmiş ve Çin’in Batı Bölgesini Kalkındırma Politikası’nın sadece Doğu Türkistan’ın kuzeyindeki Çinlilerin yoğun olarak yerleştiği Şihenze, Kuitung gibi şehirlerin geliştirilmesi için hizmet ettiği gösterilmiştir, böylece Batı Bölgesini Kalkındırma Stratejisi yerli Uygurlara istihdam ve zengin olma fırsatı getirecek şeklindeki arzunun bir boş hayal olduğu ispat edilmiştir.

 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 07.09.2008 16:20   Hazirlayan: A. Karakash