M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail


Kosova’nın Bağımsızlık İlânı Rusya ve Çin’i Ürküttü

Kosova 17.02.2008 günü bağımsızlığını ilan etti. Kosova’nın çiçeği burnunda başbakanı olan Haşim Taçi Kosova devletinin tanınması için resmi girişimlere başladı ve dünyadaki bütün hükümetlere birer resmi belge göndererek tanınma istedi.

Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı ilk tanıyan ülke ABD oldu. ABD’yi İngiltere, Almanya ve Türkiye izledi. Fransa’ da Kosova’nın bağımsızlığını tanıdıklarını ilan etti. Diğer Avrupa ülkelerinin de ilgili bakanlıkları yaptıkları açıklamalarla Kosova’nın artık bağımsız bir devlet olduğu ve kısa zaman içinde birçok Avrupa devletlerinin de Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacakları sinyallerini verdiler. Öyle anlaşılıyor ki, bu yılın ilk yarısı içinde çok sayıda dünya ülkesi Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak kabul edecek ve Kosova’da lüzumlu bürolarını açarak faaliyetlere geçecekler.

Bu durumdan en çok rahatsızlık duyan devletlerin başında Rusya ve Çin gelmektedir. Rusya dışişleri Bakanlığı Balkanlar özel temsilcisi Büyükelçi Aleksandır Botsan-Herçenko BM Genel sekreterine bir çağrıda bulunarak duruma müdahale etmesini ve Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkmasını istedi.

Moskova, BM Güvenlik Konseyi'nin Sırpların ve Kosovalı Arnavutların ortak kabul edebileceği bir çözüm için acilen müzakerelere başlanmasını talep etmekle beraber bu son gidişatın önünün alınmaması durumunda Balkanlarda ciddi huzursuzlukların meydana gelebileceği ve bölge istikrarının bozulacağı şeklinde üstü kapalı tehditlerde savurdu.

Rusya’nın bu durumdan rahatsız olmasının birinci sebebi, Kosova’nın bağımsızlık ilanının ve ilan edilen bu bağımsızlığın Türkiye, Amerika ve birçok Avrupa devletleri tarafından çabucak tanınmış olmasının Rusya federasyonu içerisinde bulunan birçok Türk soylu topluluklara da emsal teşkil edebileceği endişesi içinde olmasıdır.

Çin ‘de, Kosova’nın bağımsızlık ilanından ciddi biçimde rahatsızlık duyan ve bu bağımsızlık ilanının BM eli ile bir an önce engellenmesini isteyen ülkelerden biri. Çünkü Çin’in de kendi istilası altında bulunan Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan halklarının da gelecekte Kosova halkı gibi bağımsızlık isteyebileceği ihtimali Çin’i ciddi bir biçimde huzursuz etmiş bulunuyor.

Çin Dışişleri Sözcüsü Liu Jianchao bir açıklama yaparak tıpkı Rus yetkililer gibi Kosova’nın bağımsızlık ilan etmesinden son derece endişe duyduklarını, bu bağımsızlık ilanının bölgedeki barış ve istikrarın devamını baltalayacağını ileri süren ifadeler kullandı. Çin yetkilileri bir taraftan büyük Çin’in 56 azınlık milletten meydana geldiğini ifade ederken aynı zamanda da tek Çin’den söz etseler de dünyada giderek önem kazanan Tayvan (Demokratik Çin) Doğu Türkistan, İç Moğolistan ve Tibet’in bağımsızlık konusu Çin’in uykusunu kaçıran meseleler olarak orta yerde duruyor…

İşgalci Çin ve Rusya’nın veya bir başka emperyalist devletin ülkelerin bağımsızlığı, Milletlerin istiklali konularındaki hezeyanları uzun ve kısa vadede dünyanın gidişatını değiştirmeye yetmeyecektir. Çünkü “Korkunun ecele faydası yoktur.” Köprülerin altından çok sular aktı. İçinde yaşadığımız yüz yıl, 1940’lı yıllardaki insan fıtratına aykırı, kan ve gözyaşı ile beslenen Komünist ve Sosyalist düşüncenin öncüleri olan Mao, Lenin ve Stalin dönemleri değildir.

İnsanlar artık temel hak ve hürriyetlerinin uzun süre birileri tarafından gasp edilmesine daha fazla tahammül gösterecek durumda değiller. “Zulüm ile abat olanın ahiri berbat olur” sözünde olduğu gibi zulmün sağladığı saltanatlar asla ebedi değildir. Tıpkı eski Sovyetler Birliği gibi günün birinde tarihin tozlu sayfaları ararsına karışmak durumundadır.

Diktatörlerin insanların kafataslarını kadeh yaparak şarap içtikleri devirler çok gerilerde kaldı. Kosova’nın bağımsızlık ilanının işgal altındaki diğer Türk ülkelerine de örnek olması dileğiyle, yaşasın bağımsızlık ve istiklal!

Mehmet Emin BATUR

 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 04.03.2008 13:42   Hazirlayan: A. Karakash