M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail


“8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” VE DOĞU TÜRKİSTANLI KADINLAR

 

            Mehmet Emin Batur

 “8 Mart Dünya Kadınlar günü”nü Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde kabul etmiş ve her yıl bütün dünyada kutlanması gereken bir gün olarak ilan etmiştir. Fakat her nedense yıllar yılıdır bütün dünyada “Kadınlar günü” kutlanırken farklı maksatlarla meydanlara çıkılmakta, toplantılar ve tartışma programları tertip edilmektedir.

Diğer dünya devletlerinde ne şekilde etkinliklerle kutlanıyor tam olarak bilebilmek mümkün değil. Fakat gözlemlediğimiz kadarı ile Türkiye’de bu konuyu maksada uygun olarak gündeme getirmek isteyenlerin sayısı oldukça az.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü Türkiye’deki bazı art niyetli güruhlar kötü maksatlı olarak amacının dışında kullanmaktadırlar. Kimileri daha günler öncesinden başlarına bağladıkları allı yeşilli çaputlarla yollara dökülerek kendilerince Türkiye Cumhuriyeti devletini tehdit etmek için gövde gösterileri yapmakta, kimileri de olmayan bir “Erkek Tahakkümü”nden söz ederek ekranlarda arzı-endam etmektedirler.

 Kimileri de “8 Mart”ı “Feminizm” adı verilen ucube deyimin tünelinde karşı cinsi düşman ilan etme ve onlardan intikam alma duygularını tatmin etme günleri olarak kullanmaktadırlar.

Şunu açıklıkla ifade etmeliyim ki; Dünyada komünizmle idare edilmeyen ve işgal altında olmayan ülkelerin dışındaki devletlerde ezilen kadınların varlığından söz etmek çok gerçekçi olmayacaktır.

Dünya kadınları, kadın olmanın zorluklarını, kadın haklarının nasıl çiğnenmekte olduğunu, kadınların yaratılıştan itibaren kendisine bahşedilen temel hakların işgalciler tarafından zorla nasıl ellerinden alınmakta olduğunu Doğu Türkistanlı kadınlardan öğrenmeli ve ondan sonra kendi haklarının çiğnenmekte olduğundan söz etmeliler.

Bence, dünya kadınları bugün Doğu Türkistan’daki kadınların uğramakta oldukları haksızlıkları, onların gördükleri işkenceleri, anne olma haklarının her hangi bir rahatsızlık sebebiyle hastaneye gitmiş olmaları durumunda gizlice kısırlaştırıcı müdahalelerde bulunularak Çinli kan içiciler tarafından nasıl ellerinden alınmakta olduğunu öğrendiklerinde “Dünya Kadınlar Günü”nde nelerin gündeme getirilmesi gerektiğine karar vereceklerdir.

 Doğu Türkistanlı kadınların, erkeklerin bile zor dayanabileceği beden gücü gerektiren yol, köprü, kanal ve maden işlerinde bir tas mısır çorbası ve bir parça mısır ekmeği karşılığında günde 18 saat boyunca nasıl çalıştırıldıklarını, kadınların sadece kadın değil insan yerine bile konulmamakta olduklarını bilmeyen kadınlar kadın haklarından söz etmemeliler.

Müslüman Türk toplumunda ailenin reisi olarak görülen eşlerine nasıl başkaldırmakta olduğunu düzenlenen konken partilerinde övünçle anlatan bir eli yağda bir eli balda sözde kadınların kadın haklarından söz etmeye hakları yoktur.

Yalınayak Çinli sözde doktorlar tarafından Doğu Türkistan’ın köy, kasaba ve mezralarında kota dışı hamile oldukları anlaşılan Doğu Türkistanlı kadınların kaç aylık hamile olduklarına bakılmaksızın karavanlar içerisinde nasıl kürtaja tabi tutulduklarını ve bebekleri öldürülürken kendilerinin de nasıl ölüme terk edildiklerini bilmeyen dünya kadınlarının kadın haklarından söz etmeye hakları olamaz.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nde Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkelerinde kadın hakları ile ilgili çeşitli toplantılar tertip eden uluslar arası sivil toplum örgütleri ve 8 Mart gününü ilan eden BM teşkilatının ilgili birimleri “Havanda su dövmek” yerine ciddi komisyonlar oluşturarak Doğu Türkistan’daki kadınların durumlarının yerinde incelenmesini sağlamaya çalışmalılar.

Bu güne kadar işgalci Çinliler tarafından insan yerine bile konulmayan, her türlü hakları çiğnenmekte olan Doğu Türkistanlı kadınların içinde bulundukları durumu görmezlikten duymazlıktan gelen dünya kadın örgütleri hiç olmazsa bu anlamlı günde bari kendi egolarını tatmin etmeyi bırakıp Doğu Türkistanlı kadınları bir kez olsun hatırlasınlar.

 

Resim Hurgökbayraktan

 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 26.01.2008 12:21   Hazirlayan: A. Karakash