Haftalık Siyasi İlmi Gazete - Doğu Türkistan Haber Merkezi Yayını

Romanya'da 'çocuk pazarı' 

 

İRomanya'da giderek palazlanan 'evlatlık çocuk' pazarı, hayret, korku ve dehşet duyguları uyandırıyor. Yaşına ve rengine göre ayrı ayrı 'fiyatlanan' bebekleri, çocukları acaba daha güzel bir gelecek mi, yoksa organ mafyasının karanlık dünyası mı bekliyor? Tarık Demirkan'ın izlenimleri: "Bir kadın hayatta iki şey için her şeyi göze alır; ya çocuğunun olması ya da olmaması için" derler... Şaka yollu da olsa, bu saptama çocuk sahibi olmanın insanların ne kadar önemli bir ihtiyacı olduğuna parmak basıyor.

İşte son yıllarda Orta Avrupa'da bir çok ülkenin yanı sıra Romanya'da da alttan alta gelişen yarı-yasal çocuk piyasası, yani "evlat edinme sektörü" insanların bu en temel gereksinimi üzerinde yükseliyor.

Evet, rakamlar ürkütücü: 1991'den bu yana yaklaşık 50 bin Romen çocuğu yurtdışından isteyenlere evlatlık olarak verilmiş. Hem de bu iş legal olarak, yani yasalara uygun gerçekleşmiş.

Bu rakamlar gazetecilerin ortaya attığı rakamlar değil. On yıl içinde ayyuka çıkan "Romanya'daki çocuk kaçakçılığının" Avrupa Birliği yetkililerini harekete geçirmesinin ardından yapılan araştırmanın sonuçları...

Bu konuda bilgili bir gazeteciyle konuşuyoruz; söyledikleri ibret verici: Eğer bebek ya da çocuk istiyorsanız, ve en az on bin dolarınız varsa, Romanya'dan istediğiniz gibi; istediğiniz saç, ten ve göz renginde çocuk bulabiliyorsunuz. Eğer Romanya argosunda "Coca Cola tenli" diye adlandırılan çingene çocuğu istiyorsanız, ödeyeceğiniz para bir miktar azalabilir. Yok, çok özel isteklerim var diyorsanız, seçiminize bağlı olarak evlatlık edinme bedeli 50 bin dolara kadar bile yükselebiliyor.

Avrupa Birliği yetkilileri parayla gerçekleşen çocuk ticaretinin sadece evlatlık isteyen ailelere değil, başka karanlık amaçlara da hizmet ettiği kanısında. Yani organ ticaretinden, fuhuşa kadar, mafyanın da bu işin içinde olduğu sanılıyor. Çünkü yurtdışına doğru süren evlatlık çocuk ticaretinin kontrol edilme şansı pek yok.

Evlatlık verilen çocuk Romanya dışına çıkarıldığı andan itibaren kimsenin çocuğun kaderini takip etme şansı yok. Evlatlık olarak çocuğu götüren kişilerin, doğru kimlikle, ya da doğru adresler vererek yetkililere başvurduğu da kesin değil. Yani evlatlık verilen zavallı çocuklar esrarengiz kişilerin para ve kar zincirinde kaybolup gidebilirler.

Evet, para ve kar zinciri...

Kolay para kazanmanın olduğu her yerde mafya var. Çocuk ticareti de mafyanın en gözde sektörlerinden biri.

Tahminlere göre bu sektörün Romanya'daki yıllık cirosu 100 milyon dolar...

Peki, bu iş nasıl oluyor? Çocuk sahibi olmak isteyen biri, bir Romen çocuğu nasıl alıp başka bir ülkedeki evine götürebiliyor?

Eğer Batı ülkelerinden birinde yaşıyorsanız, genellikle Romen asıllıların kurduğu aracı şirketlere başvuruyorsunuz. Yok, eğer daha ucuza iş bağlamak isterseniz, o zaman Bükreş'e bir bilet almanız gerekli.

Bir otele yerleşip, Matache pazarına gideceksiniz. Gazetecilere göre, on dakika içinde orada size birkaç aylık bebeği 5 bin dolara "satacak" birini bulabilirsiniz.

5 bin dolara birkaç aylık bebek alabildiğiniz gibi, daha doğmamış bir bebeği de satın alabilirsiniz. Aracılar sizi hamileliğinin son aylarını yaşayan bir anneyle de buluşturabilirler. Bu durumda fiyatı biraz daha arttırmanız gerekli.

Sonra sıra yaklaşık 1000 dolara gerekli evrakların çıkarılmasına gelir. Ve siz yalnız geldiğiniz Bükreş'ten, bir hafta sonra kucağınızda bir bebekle ayrılabilirsiniz.

Peki sonra?

İşte uzmanları endişelendiren soru da bu! Eğer niyetiniz masumsa, yani gerçekten çocuk sahibi olmak istiyorsanız, mesele yok. Çocuk onu çok seven bir anne babanın yanında büyüyeceği için şanslı bile sayılabilir.

Peki ya bebeği götürenin niyeti kötüyse? Ya organ mafyası sipariş üzerine çalışıyorsa? Bunu düşünmek bile dehşet verici.

Şimdi Romanya, biraz Avrupa Birliği'nin de baskısıyla çocuk ticaretini engellemeye çalışıyor.
Bunu ne kadar başarabileceğini ise zaman gösterecek.

Tarık Demirkan, Budapeşte.

16.05.2003 BBC

 

©KIVILCIM- Her Hakkı Saklıdır..17/05/2003 19:25 webmaster@kivilcim.org