Haftalık Siyasi İlmi Gazete - Doğu Türkistan Haber Merkezi Yayını

12 yıllık Çekiç Güç, Türkiye’den sessizce ayrıldı

 

Genelkurmay Başkanlığı’nın dün yaptığı açıklama ile Çekiç Güç’ün Türkiye’deki görevi de sona erdi. Genelkurmay’ın ‘Kuzeyden keşif harekâtı ve üs hazırlama faaliyetleri’ kapsamında Türkiye’de bulunan bin 166 ABD askerî personelinin Türkiye’den iki gün içinde ayrılacağını belirtmesinin ardından ilk kafile uçakla İncirlik’ten Almanya’ya hareket etti.

Çekiç Güç, 1. Körfez Savaşı sonrası 5 Nisan 1991’de Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda Türk topraklarında geçici olarak konuşlanmıştı. Körfez Savaşı’nın akabinde Irak yönetiminin kendisini desteklemeyen gruplara karşı sert mücadele başlatması ile çok sayıda insanın Türkiye ve İran’a sığınmaya çalışması Birleşmiş Milletler’i (BM) harekete geçirmişti.

BM Güvenlik Konseyi Irak’a ekonomik ambargo konulması, nükleer, biyolojik ve kimyasal silahların yok edilmesine yönelik 3 Nisan 1991 tarihli 687 No'lu kararını aldı. BM’nin bu kararından sonra Bakanlar Kurulu, toplu göçün tekrarlanmaması ve bölgede barışın devamını sağlamak amacıyla çok uluslu bir gücün Türk topraklarında geçici olarak bulundurulmasına karar verdi. Türkiye’nin ev sahipliğinde, ABD, Fransa ve İngiltere’nin katılımı ile Huzuru Temin Harekatı başladı.

İnsani yardım ve caydırma amacıyla başlayan bu harekat, sığınmacıların kendi topraklarına geri dönmesi ve insani yardım faaliyetlerinin sona ermesiyle, yerini 1 Ocak 1997’den itibaren Türkiye’nin ev sahipliğinde ABD ve İngiltere’nin katılımı ile bölgenin gözetleme ve kontrolü amacıyla başlatılan ve İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan Kuzeyden Keşif Harekâtı’na bıraktı. Birlik, 15 Mayıs 1997’de tugay seviyesine çıkarıldı, 28 Eylül 1998 tarihinde de adı 10. Tanker Üs Komutanlığı olarak değiştirildi ve sancak verildi.

Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde başlatılan ikinci Körfez Savaşı'nın başladığı 20 Mart tarihinde ise Türk hükümeti ABD’nin sadece Türk hava sahasını kullanabileceğini belirtmesi ile daha önce Türkiye’deki üslerden Irak’ın kuzeyine yapılan keşif gücü uçuşları da sona ermiş oldu. Bu uçuşların sona ermesiyle İncirlik'ten önce İngiltere’ye ait Tornado tipi savaş uçakları, ardından da ABD’ye ait Awacs erken uyarı, radar bozucu Prowler tipi uçaklar ile tanker ve F–15, F–16 tipi savaş uçakları başka üslere çekildi.

1991 yılından bu yana her 6 ayda bir görev süresi uzatılan Çekiç Güç ve ardından başlayan Kuzeyden Keşif Gücü kapsamında yürütülen faaliyetler başlangıçta 25 bin personel tarafından yerine getiriliyordu. Zaman içinde bu personel sayısı 1.000’e, uçak ve helikopter sayısı da 63’e düştü. Kuzeyden Keşif Gücü’nün görev süresi son olarak 26 Aralık 2002’de 58. Hükümet’in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderdiği tezkeri ile 6 ay daha uzatılmıştı. ‘Kuzeyden Keşif Gücü’ adı altında yapılan ve kamuoyunda ilk başladığı isim olan ‘Çekiç Güç’ adıyla anılan ortak görev gücü böylece 12 yılda 13 hükümet görmüş oldu.

Osman Balcı / Adana

16.03.2003 Zaman

 

©KIVILCIM- Her Hakkı Saklıdır..06/03/2003 12:25 webmaster@kivilcim.org