M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail

Doğu Türkistan'da İşkence

Doğu Türkistan'da Milliyetçilik Hareketleri

DOGU TÜRKISTAN

15 KASIM 1955 ATÇÜY AYAKLANMASI VE SONRASI (2)

15 Kasım 2002

     Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan'ın özgürlük mücadelesi safhalarına baktığımızda, dünyada eşine az rastlanır bir istiklâl savaşını kesintisiz sürdüre gelmekte olduğunu görürüz. Doğu Türkistan dışında yaşayan ve en küçük fırsatları dahi değerlendirerek Doğu Türkistan'ın ne kadar vahşi, acımasız, insanlık düşmanı bir milletin esareti altında bulunduğunu anlatırken, bu anlatımlarımızın muhatabı olan kişi ve kuruluşların kafalarında oluşan sorulardan biri; “Doğu Türkistan halkı acaba Çinli işgalcilerin saldırılarına hiçbir mukavemette bulunmadan mı teslim olmuşlar?” şeklindedir. Bu soruyu konuya olan ilgilerinden anlamamızla beraber, bizzat sözlü olarak soranlarla da karşılaştık. Bu nedenle, yeri geldikçe önemli saydığımız mücadele tarihlerini ve olayların gelişim safhalarını kamuoyu ile paylaşma gayreti içinde olmuşuzdur.

     Dolayısıyla Doğu Türkistan'ın özgürlük mücadelesi tarihine altın harflerle yazılması gereken önemli merhalelerden biri de; “15 Kasım 1955 Atçüy Ayaklanması” adı ile anılan silahlı mücadelenin başlatıldığı tarihtir. Bu ayaklanma komünist Çin işgalinden sonraki en önemli ayaklanmadır, 1949 yılında Doğu Türkistan’ı işgal etmek için doğu sınırlarımıza dayanan kızıl Çin ordularına karşı kahraman Doğu Türkistan halkı mücadele kararı almış ve gizli yapılan taşra toplantıları neticesinde değişik gruplara ayrılarak milli mücadeleyi başlatmışlardır: 1951 yılında “elli birliler” toplantısını yaparak Çinli işgal kuvvetlerinin ülkeyi terk etmeleri gerektiği aksi taktirde bütün yurt genelinde savaş başlatacağını Çinli işgal kuvvetlerine ilan eden mücahidler, istedikleri cevabı alamayınca hemen hemen bütün il ve ilçelerde silahlı ayaklanma başlattılar. Doğu Türkistan’ın istiklâl savaşçılarının büyük çoğunluğu şiddetli çatışmalardan sonra 1953 yılında kızıl cellat “Vang Cin” tarafından tutuklandılar ve şehid edildiler. Vang Cin bu başarısından(!) 1 dolayı Çin üst düzey yetkilileri tarafından merkeze (Pekin) alındı. Bu esnada milli hareketin önderlerinden Şeyh Cengiz, Şeyh Sadulla ve Abdülaziz Mahsum da yakalanarak idam edildiler. Bununla da Doğu Türkistanlıların “İstiklâl Mücadelesi” sona erdirilememiş, 1954 yılının Aralık ayında Hoten vilayetinin Atçüy bölgesinde hatırı sayılan zatlardan biri olan Niyaz Bey Hacının evinde, Şeyh Abdülhamit, Fethidin Mahsum önderliklerinde “Teşkilatı Nicat Partisi” oluşturularak buradan çıkan karar gereğince 15 Kasım 1955 günü umumi mücadele başlatma kararı alındı. Kararlaştırılan tarihte başlatılan mücadelede ilk iş olarak çok sayıda mücahidin tutuklu bulunduğu Atçüy hapishanesi ele geçirilerek tutuklular serbest bırakıldı ve milli mücadele saflarına katılmaları sağlandı. Ardından Hoten vilayetine yapılması planlanan eylem tarihi içeriden ihanete uğrayarak akim kalmış ve çok büyük bir kızıl ordu kuşatması ile karşılaşan mücahitler uzun çatışmalardan sonra şehid düşmüşlerdir. Bu mücadelenin önderleri ise kızıl ordu kuşatmasını yararak kaçmayı başarmış, yıllarca halkın arasına karışarak yaşayan ve yeniden mücadele planları yaparlarken yine uğradıkları ihanet sonunda pusuya düşürülerek tutuklanmışlar ve şehid edilmişlerdir.

     Bu ulvi hareketin amacı gayet açıktı. Neticede “Doğu Türkistan Cumhuriyeti” kurulacaktı. Bu amaç, yıllarca gizli olarak çıkarılan “Bağımsız Doğu Türkistan Anayasası”, “Gençlere Çağrı”, “Birleşmiş Milletlere Arz” adlı gazete ve dergilerle halka duyuruldu. “Atçüy Ayaklanması” ile başlayan istiklâl savaşı Çinli cellatlar tarafından ne kadar kanlı da bastırılmış olsa, tamamen yok edilememiştir. Her ne kadar Çinli işgalciler Doğu Türkistan topraklarını kendilerinin coğrafi sınırları içinde gösterseler de bütünü ile hakimiyet kuramamışlardır. Çünkü; o günlerde başlatılan istiklâl savaşı günümüze kadar değişik alanlarda devam ediyor.
 

15 KASIM 1955 ATÇÜY AYAKLANMASI VE SONRASI (2)

16 KASIM 2002


     Doğu Türkistan’ın Hoten vilayetinin Atçüy bölgesinde bir araya gelen “Teşkilatı Nicat Partisi”nin liderleri 15 Kasım 1955 günü işgalci kızıl Çin güçlerine karsı koyma ve Doğu 1 Türkistan’ı Çinlilerden kurtarma kararı aldılar ve böylece yakılmış olanistiklal meşalesi bu günlere kadar sönmeden Doğu Türkistan istiklalcilerinin yüreklerini aydınlatmaya devam etmektedir.

    Söz konusu “Atçüy Ayaklanması”na kadar da bastırılmış görünse de ondan sonraki zamanlarda Doğu Türkistan’ın değişik bölgelerinde zaman zaman bu ayaklanmanın devamı niteliğindeki Milli direniş hareketlerine rastlanır. 1956 yılında Hoten vilayetinin Karakaş ilçesinde Şeyh Baki ve Şeyh Samed önderliğinde mart ayında Çinli işgalcilere karşı bir ayaklanma başlatılmıştır. Bu silahlı ayaklanmada sekiz yüz civarındaki mücahit grubu Tarım Havzası içindeki Çinlilerin “silahlı toprak açma” birliklerine karşı saldırıya geçtiler. Bu çatışmalarda 200 kadar mücahit şehid olmuşsa da oldukça etkili bir mücadele olmuştur. 1956 mayıs ayında Lop ilçesinde 1300’den daha fazla bir silahlı mücahit grubu Abdulkadir adındaki bir mücahit lider önderliğinde ayaklandılar. 1957 yılı Urümçi “Ulumbay” da oluşturulmaya çalışılan milli ordu, bir hayli mesafe kat etmiş ve tamamlanma aşamalarında iken uğranılan ihanet sonucunda bu milli ordunun önde gelen isimleri ve askerleri tutuklanarak Çin zindanlarına atıldı, şehid edildi.Doğu Türkistan Halk Partisi’nin önde gelenlerinin çabaları ile tesis edilmekte olan bu milli ordu eğer vaktinden evvel kuruluşunu tamamlayabilmiş olsa idi, kesinlikle iyi netice alınacak ve belki de bugün Doğu Türkistan Çinlilerden temizlenmiş olunacaktı. 1958 yılın Eylül ayında Köktokay, Çingil ve Beşbalık civarlarında Cemşithan, Delil hanlar, etraflarına topladıkları mücahid gruplar bir silahlı ayaklanma başlattılar. Çok büyük zayiatların verildiği bu ayaklanmada da kızıl Çin güçleri bir hayli zor durumda kalmış fakat neticede ayaklanmanın önderleri tutuklanarak idam edilmişlerdir. 1958 yılının 10. ayında Kumul vilayetinin Tanrıdağ bölgesinde Ali Kurban ve Seyit önderliğinde oluşturulan 1700 kişilik milli ordunun katılımları ile bir ayaklanma gerçekleşti. Bu ayaklanmada hükümet binaları ele geçirildi, cephaneliklerden çok sayıda silah ve mühimmat elde edildi. Hapishanelerdeki. mücahitler kurtarıldı. Bu ayaklanma neticesinde

    Doğu Türkistan’a getirilen Çinli göçmenler Çin’e geri dönmeye başladılar. Doğu Türkistan Halk Partisi” sistemli inkılap programları olan, istişare kurulları bulunan, gerektiğinde yurt genelinde koordinasyon sağlayabilen, stratejik planları mükemmel şekilde uygulayabilen bir yapıya sahipti. “Doğu Türkistan Halk Partisi” 78 alt teşkilat kurdu. Çapı 12 vilayet ve 22 ilçeyi kapsıyordu. 60.000 üyesi bulunan bu teşkilatın 300.000’den fazla da sempatizanı bulunuyordu. Parti üst kurulları 26.06.1969 tarihinde büyük çaplı silahlı mücadeleyi başlatma kararı almışken, bunun haberini alan kızıl Çin güçleri teşkilatın önderlerini ele geçirip idam ettiler. Devamında sempatizanın büyük çoğunluğu da tutuklanarak hapse atıldı, idam edildi ve böylece bu teşkilatın hareketi akim bırakıldı.

    Görüldüğü üzere; “Atçüy Ayaklanması”nın ardından kesinlikle mücadele azmini yitirmeyen Doğu Türkistanlılar milli kurtuluş hareketlerini devam ettirmişlerdir. “ 4 Nisan 1990 Barın” ve “4 Şubat 1997 Gulca” Milli İstiklal Hareketleri bunun en açık misalleridir.

http://www.hurgokbayrak.com

 


©E.T.I.C.      E-mail: bilgi@doguturkistan.net   - Değişiklik: 27/11/02 15:33 AM  webmaster

Ö

T

Ü

K

E

N

N E T