M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail


Haber ve İnceleme

 

1) Çin’in Baskılarına Rağmen Kurban Bayramı Günü Kaşgar Hidgah Camisinin İçerisi ve Dışarısı Doğu Türkistanlılarla Dolup Taştı
2) Doğu Türkistan’da 3 Milyon 630 Bin Kişinin Evinde İnternet Bağlantısı Bulunuyor.
3) Doğu Türkistan’da Bir Ay İçerisinde “AIDS” Virüsü Bulaşanların Sayıları500 Kişiye Ulaşmış Bulunuyor.
4) Doğu Türkistanlı Çiftçilerin Yiyecekleri Yok Fakat Bingtuenli Çinli Çiftçiler Arasında Pikap Satın Alanların Sayısı Arttı.
5) Japonların Üçte İkisi Çinlileri Sevmiyor

1) Çin’in Baskılarına Rağmen Kurban Bayramı Günü Kaşgar Hidgah Camisinin İçerisi ve Dışarısı Doğu Türkistanlılarla Dolup Taştı

Son zamanlardan beri Çin hâkimiyetinin Doğu Türkistan Müslümanlarına yönelttiği dinsizleştirme politikalarının her geçen gün ağırlaşmakta olduğu bir hakikattir.

Fakat Çin’in yasaklama politikaları ağırlaştıkça Doğu Türkistan Türkleri arasında dine yönelik istek ve kendi dinlerini(İslam dini) koruma hareketleri de güç kazanmaktadır. Doğu Türkistan’da Kurban Bayramı 09.12.2008 günü başladı. “Şin hua Haber Sitesi”nin Kaşgar’dan verdiği habere göre, Bayram Namazında Kaşgar’daki Hidgah Camisinin içerisi ve dışarısı Kaşgar şehir merkezinden, ilçe ve köylerinden bayram namaz için gelen Doğu Türkistanlılarla dolup taşmış olup, namazdan sonra camiden çıkan Doğu Türkistanlılar cami önünde toplanarak semahlarla Kurban Bayramını kutladılar.

Yukarıdaki haberde belirtildiğine göre, bayram günü normal büyüklükteki bir kurbanlık oyunun fiyatı 900 ila 1200 yuan arasında olup bu miktar Kaşgar’daki bir çiftçinin bir yıllık gelirine denk gelmektedir. Bu sebeple kurban kesme imkânı bulamayan çok sayıda insan pazardan et satın almak mecburiyetinde kalmışlardır.

Doğu Türkistan’dan gelen haberlerden anlaşıldığına göre, bayram arifesinde her kademeden Çin komünist partisi mensupları ve hükümet birimleri bütün camilerde hutbe okunmaması ve namazı çabuk bitirerek cami cemaatini çabuk dağıtmaları konusunda uyarılmışlardır.

2) Doğu Türkistan’da 3 Milyon 630 Bin Kişinin Evinde İnternet Bağlantısı Bulunuyor.

Tiyanşan (Tanrı dağı) Sitesi”nin verdiği habere göre, son zamanlardan beri Doğu Türkistan’da İnternet bağlantısı ağı hızla yaygınlaşıyor. Şimdiye kadar evlerinde özel internet bağlantısı bulunanların sayısı 3 milyon 630 bine ulaşmış olup, bu sayının bir milyondan fazla kısmını Ürümçi’de yaşayanlar teşkil ediyor.

Çin’in resmi istatistiklerine göre şu anda Ürümçi’nin toplam nüfusu 2 milyon 300 bin olup, bunların % 90’ından fazlası Çinlilerden oluşuyor. Edinilen bilgilere göre, Doğu Türkistan’da internetten yararlananların ekserisini Çinliler oluşturuyor. Doğu Türkistan Türklerinin internetten yararlanma hakları çok sıkı denetim altında bulunuyor. Doğu Türkistanlılar tarafından açılan İnternet kahvehanelerinin hepsine özel polis ve gözetleyiciler yerleştirilmiş durumda.

Şimdiye kadar sadece yabancı uyrukluların internet sitelerine girerek haber edinmiş olmaları sebebiyle çok sayıda Doğu Türkistanlılar “Milli bölücü” diye adlandırılarak tutuklanmışlardı.

3) Doğu Türkistan’da Bir Ay İçerisinde “AIDS” Virüsü Bulaşanların Sayıları500 Kişiye Ulaşmış Bulunuyor

Hükümet birimlerinin umursamazlığı ve çok sayıdaki insanların sağlık sigortalarının bulunmaması yüzünden Doğu Türkistan’da “AIDS” virüsünsün yayılma hızı insanı endişelendirecek boyutlara ulaştı.  

Mesela “Tiyanşan(Tanrı dağı) Sitesi”nin verdiği habere göre, 2008 yılının Kasım ayı içerisinde Doğu Türkistan’da “AIDS” virüsü kapanların sayısı 496’ya ulaşarak geçen yılın aynı dönemindekinden %14.39 oranında daha fazladır.

Sözde “Otonom Bölge(Doğu Türkistan) Sağlık Bakanlığı resmi açıklamalarına göre bu gün Doğu Türkistan genelinde  “AIDS” virüsü kapanların toplam sayısı 11 bin 481kişi olup, Doğu Türkistan’daki 16 vilayet, sözde eyaletlere ve bunlara bağlı 80 küsur nahiyenin tamamına yayılmıştır.

Doğu Türkistan Türkleri ararsında, “AIDS” virüsünsün yayılmasına Çin’in içeri eyaletlerinden akın ederek gelen fahişelerin sebep olmakta olduğunu, Doğu Türkistanlıların ekserisinin sağlık sigortaları bulunmadığı için kendilerini doktorlara zamanında muayene ettirme ve önlem alma imkânından mahrum oldukları ve bu yüzden de “AIDS” virüsünün Doğu Türkistanlılar arasında yayılmasının hızlanmakta olduğunu yankılanmaktadır. 

4) Doğu Türkistanlı Çiftçilerin Yiyecekleri Yok Fakat Bingtuenli Çinli Çiftçiler Arasında Pikap Satın Alanların Sayısı Arttı.

Çin hâkimiyetinin farklı ve adaletsiz politikaları, Doğu Türkistan’da iktisadi gelir ve geçim seviyesi cihetinden Doğu Türkistanlı Çiftçilerle Çinli çiftçiler arasındaki farkın büyümesine sebep olmaktadır.

Mesela, bu gün Doğu Türkistanlı Çiftçilerin kişi başın düşen yıllık geliri tahmini olarak 1200 ila 1500 yuan civarındadır.

Fakat yerli halk tarafından “Cellât Birlik” olarak adlandırılan ve Doğu Türkistanlı çiftçilerin bütün çıkarlarına zarar vermekte olan Bingtuenli Çinliler arasında yıllık geliri 10 bin yuandan fazla olanların sayıları çoğalmış ve bütün Bingtuan alanlarında Çinli çiftçilerin lüks pikaplar satın almaları moda haline gelmiş bulunuyor.

Mesla, “Tiyanşan(Tanrı dağı)Sitesi”nin verdiği habere göre, Doğu türkistan’ın güneyinde yer alan Bingtuen’in Köy yönetimine bağlı 6. tümeni bünyesindeki “Tu dungzi çiftçilik alanı” nda yaşamakta olan 100 Çinli aile pikap satın almış olup, bu alandaki Çinli çiftçilerin yıllık gelirleri 10 bin yuanı aşıyor.  

5) Japonların Üçte İkisi Çinlileri Sevmiyor

“Almanya Dalgaları” radyosunun verdiği habere göre bu gün Japonya’da Çinlileri sevmeyenleri sayısı tarihten bu yana en yukarı seviyeye ulaşmış olup, Japonya hükümeti tarafından 06.12.2008 günü yayımlanan “Dış ilişkilerde kamuoyu yoklaması” anketinde Japonya’da halkın üçte ikisi Çinlilere soğuk bakıyor ve Çinlileri sevmiyor.

Japonların %70’inden fazlası “Çin ile Japonya’nın arası iyi değil” diye bakıyor. Japonlar arasında Çin’den nefret edenlerin sayısı sürekli olarak artarak, şu anda tarihteki en yüksek seviyeye ulaşmış.


Uygur Türkçesinden Türkiye Türkçesine uyarlayan: Mehmet Emin BATUR

 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 16.01.2009 16:28   Hazirlayan: A. Karakash