M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail


DOĞU TÜRKİSTANDAN HABERLER

1) Doğu Türkistan’da Böbrek Hastalığına Yakalananların Sayısı Bir Milyona Yaklaşıyor Fakat Doktor Yetersizliği En Büyük Problemlerden Biri

“Tiyanşan (Tanrıdağı) İnternet Sitesi”nin Temmuz ayının 9. günü verdiği habere göre, bu gün Doğu Türkistan’da Böbrek hastalığına yakalananların sayısı bir milyona yaklaşıyor.

Fakat burada böbrek hastalığına bakan doktorların sayısı oldukça düşük olup, merkezi hastanelerde böbrek hastalıkları bölümündeki doktor noksanlığı % 90 oranlarına varıyor.

Nahiyelerden daha küçük bölgelerdeki hastanelerde böbrekle ilgili doktor hiç bulunmuyor. Yukarıdaki haberde belirtildiğine göre, Doğu Türkistan’da Böbrek hastalığına yakalananların sayısı her yıl daha da artmaktadır.

2) Doğu Türkistan’da Yılda 104 Kilometre kare Toprak Kumlar Altında Kalıyor

“Şinhua Haber Sitesi”nin 06.07.2007 günü verdiği habere göre, bugün Doğu Türkistan’da her yıl ortalama olarak 104 Kilometre kare toprağın kumlar altında kalmakta olduğu bildirilmektedir. Yukarıdaki haberden anlaşıldığına göre bu gün Doğu Türkistan’ın ormanlarla kaplı alanların oranı sadece % 2.94, Yeşillik alanların oranı ise, %14.95 yani Doğu Türkistan topraklarının % 80’ine yakını çıplak alanlarla kaplı bulunuyor.

Yukarıdaki haberde, toprakların kumlarla örtülmesinin sebebi olarak, bölgede nüfusun sürekli artması, toprakların karmakarışık ve plansız kullanılması gösterilmektedir. Toprakların bu kadar hızla kumlar altında kalması, bu bölgede 12 milyon insanın üretimine ve geçimine doğrudan zorluklar getirmektedir. Ayrıca doğal afetler çoğalmakta ve ekilebilir arazilerin verimlilik oranları giderek düşmektedir.

Güney bölgelerde ve Turpan bölgesinde kum fırtınası meydana geldiği zamanlarda görüş mesafesi 50 metrenin altına düşmektedir.

Uygur mütehassıslar, Doğu Türkistan’da ekolojik dengenin bozulmasına tamamıyla Çinli göçmenlerin, özellikle de Doğu Türkistan’da bir hanedanlık oluşturan zorbalık yapmakta olan Bingtuen’in sebep olmakta olduğunu beyan etmektedirler.

Çünkü bu gün Doğu Türkistan’daki ırmak, çay, göl, orman ve yaylaların büyük bir kısmının kontrolü Bingtuen idaresindedir.

3) Uygur TV Norveç’i Ziyaret Etti

Merkezi Almanya’nın Münih şehrinde olan Doğu Türkistan Haber Merkezinin başkan yardımcısı Perhat Muhammedi Almanya’daki Uygur cemaatinin ve Dünya Uygur Kurultayının Selamını alarak Haber merkezinin başkanı Abducelil karakaş’ın organizasyonu ile İsveç’e gitti.

İsveç’te çekimlere başlayıp, birkaç gün içerisinde gecesini gündüzüne katarak çalışıp İsveç’te yaşamakta olan Uygurların vatanına ve milletine olan özlem ve duygularını, yaşayış biçimlerini ve onların faaliyetlerini aksettiren 15 ten fazla film çekerek Abdulcelil Karakaş’ın selamı ile Norveç’e doğru yola koyuldu.

İsveç’te bulunduğu sırada merhum Köreş Kösen’in mezarına giderek merhumun ruhuna atfen Kuran okuduktan sonra merhumun en yakın safdaşı olan tanınmış ressam Keyser Abdurusul’u da özellikle ziyaret ederek kamera çekimleri yaparak onun faaliyetlerini aksettiren eserlerini, yağlıboya çalışmalarını bir bir görüntülemiştir.

4) Uygur Kızlarını Çin’e Gönderme Meselesi Yüzünden Kaşgar ve Hoten’de İki Köy Memuru Öldürüldü

ETIC aracılığı ile edinilen güvenilir haberlere göre, bu yakınlarda Kaşgar ve Hoten’de komünist Parti görevlisi olan iki köy memuru kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmüşlerdir.

Olayın meydana gelmesine, bu iki köy memurunun Uygur çiftçileri kızlarını Çin’e çalışmaya göndermek için baskı uyguladıkları ve göndermeye razı olmayanları iktisadi cihetten ağır cezalar verdikleri sebep olmuş bulunmaktadır.
Öldürülen her iki memurun da Uygur asıllı kişiler oldukları öğrenildi.

5) Doğu Türkistanlı Çiftçilere Yeni Bir Baskı Türü

ETIC’in Doğu Türkistan’dan edindiği bilgilere göre, bu günlerde Doğu Türkistan’da yeni bir Çin baskısı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Yerel Çin hükümeti Çin’e gönderilecek kızlar konusunda köylere sayı mecburiyeti getirdi. Hükümet yetkilileri bütün köylere elemanlar göndermek suretiyle “Çin’e gönderilebilir durumdaki” Uygur kızlarını tespit ederek Çin’e gönderilecekler listesine zorbalıkla kaydediyorlar.

Mesela şu anda Aksu’nun Toksu nahiyesinde Çin’in içeri bölgelerine çalışmaya göndermek için her köyden en az 15 kızın isimlerinin verilmesini mecburi hale getirmişlerdir. Köy muhtarları vazifelerini yerine getirmek için ev, ev sinsice dolaşarak kızı olan çiftçilere kızlarını Çin’e göndermeye razı etmek için tehdit ve baskı uygulamaya başlamışlardır

6) Kuçar Vilayetinde Uygur Kızlarının Çin’e Götürülmesi Politikasına Karşı Protesto Eylemi Yapıldı

ETIC’ in Doğu Türkistan’dan edindiği ilk malumatlara göre, bu yakınlarda Aksu’nun Kuçar nahiyesinde, Çin hâkimiyetinin Uygur Kızlarını Çin’in içeri bölgelerine götürüp çalıştırma politikasına karşı protesto eylemi yapıldı.

Nahiye merkezindeki halk meydanında gerçekleştirilen bu eyleme nahiye merkezindeki ve civarındaki köylerden gelen çok sayıda kişi katıldı. Eylemciler hükümetten Uygur kızlarını Çin’e götürme politikasından bir an önce vaz geçmesini istediler.

Bu gösterilerin diğer bir sebebi, Kuçar nahiyesinde yakın zamanlardan beri Çinli taksicilerle Uygur taksiciler arasında ağır derecede bir anlaşmazlık söz konusu olup, bu yakınlarda 3 Uygur taksici kimliği belirsiz kişiler tarafından vahşice öldürülmüşlerdir. Fakat Çin polis birimleri bu olaylara gereken ehemmiyeti vermeyip katillerin izlerini aramadıklarına Uygurlar arasında sert tepkiler meydana gelmiştir.

Gösterilerin başlamasından çok kısa bir zaman sonra olay yerine çok sayıda asker ve polis birlikleri gelmiş olup, göstericilerin etraflarını çember içine alarak kalabalığı kısa sürede zor kullanarak dağıtmışlardır.

Yansımalardan anlaşıldığına göre, olaydan sonra Aksu vilayetindeki Güvenlik Birimleri olayı özel olarak açıklığa kavuşturmak için Kuçar’a çok sayıda casuslar göndermiş ve birçok Uygur’u gözaltına alarak sorguya çekmişlerdir.

Uygur Türkçesinden Türkiye Türkçesine Uyarlayan:

Mehmet Emin BATUR

 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 26.01.2008 12:21   Hazirlayan: A. Karakash