M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail

DOGU TÜRKISTAN

DOĞU TÜRKİSTAN HABER MERKEZİ

 

ALMANYA’DA RAMAZAN

 
Bir çok Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, müslümanların azınlık olarak yaşadıkları,  Almanya’da da  Ramazan hem SEVİNÇLİ, hem de SIKINTILI geçiyor. Bilindiği  üzere Almanya’da 3,5 milyonun üzerinde müslüman yaşamaktadır. Müslüman nüfusun büyük bir bölümünü ise Türkler teşkil etmektedir. Almanya’nın genel nüfusu  yaklaşık 85 milyon civarıdadır. Ülkede yaşayan Hiristiyanlardan( Katolikler ve Protestanlar ) sonra en büyük dini cemaatı müslümanlar oluşturmaktadır.

Ayrımcılığın, adaletsizliğin ve islama karşı yapılan düşmanlığın getirmiş olduğu olumsuz  şartlara rağmen, RAMAZAN Almanya’da yaşayan müslümanlar için büyük bir HEYCAN ve SEVİNÇ kaynağı olmaya devam etmektedir. Camiler kadın erkek, genç ihtiyar bütün müminlerle  dolmaktadır. Birlikte İFTAR yapılmakta ve TERAVİH namazları kılınmaktadır.  Mümilerin hayırı, insanlığın huzuru, adaletin tesisi ve hakkın tecellisi için dualar edilmektedir.

Ramazan bir rahmet ayı olarak; müslümanlar arasında  kaynaşması ve sosyal yardımlaşma için de büyük bir fırsat olmaktadır.                                                                                                          Sohbet proğramları dolayısıyla, ziyaret esnasında müslüman evlerinde gördüğüm, cami ve mescitlerde müşade ettiğim faaliyetler beni ziydesiyle mutlu kıldı. 

Almanya’da Ramazanın nasıl geçtiğine ve ne tür faaliyet yapıldığını baktığımızda, karşımızda GÜZEL ve SEVİNDİRİCİ bir tablo görüyoruz:                                                                              

-         Bir çok caminin giriş veya çıkışına “Hoşgelgin Ya Şehri Ramazan” veya almanca                     “Willkommen Fastenmonat Ramadan”diye ışıklı panolar asılıyor.

-       Türkçe başta olmak üzere Arapca, Almanca veya başka dillerde imsakiye

      ve tanıtım broşürleri basılıp dağıtılıyor.

-     Camiler ve mescitler daha temiz ve düzenli hale getiriliyorlar.                                                                                  

-         Camiler bünyesinde ailece İFTAR yapılıyor.

-         Alman Kiliseleri ve  Mahalli İdareler gibi bir çok kurum ve kuruluş temsilcilerine İftar veriliyor.

-         Bazı şehirde İslami Kuruluşlar tarafından “İftar Çadırları” kuruyorlar.

-         Camiler gayrı müslümlerin ziyaretine( 3 Ekim Açık Cami Günü) açılıyor.

-         Evlerde komşularla ( gayrı müslümler dahil)  topluca iftar yapılıyor.

-         Bazı evlerin  giriş kapı veya pencerelerine “Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan” yazısıyla ışıklı panolar asılıyor.

-         Türk tatlıları, Ramazan pideleri  bütün iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyorlar.

-         Dünyada madur ve muhtac müslümanlara ulaştırılmak üzere yapılan fitre, zekat veya bağış kampanyaları (sosyal yardımlaşma) büyük bir titizlikle yürütülüyor.

 

İslami Çatı Kuruluşların Ramazan Özel Proğramı dahilinde organiza ettikleri, gezici “Vaaz ve İrşad Heyeti” büyük bir gayretle cami cami, şehir şehir dolaşarak müslümanları  aydınlatıyorlar ve  vaazu nasihat ediyorlar.

Görülüyor ki, bütün zorluklara ve engellere rağmen Almanya’da Ramazan, müslümanların dini ve kültürel kimliklerini muhavazası, kardeşliğin ve sosyal dayanışmanın gelişmesi yolunda yeni bir heycan yeni bir güç kaynağı olmaktadır.                                                                                    Aynı zamanda Ramazan, UYUM konusunun doğru anlaşılmasına da ışık tutmaktadır.                                  Yine Ramazan, müslümanlarla gayrı müslümlerin birbirleriyle  tanışmaları için iyi bir zemin oluşturmaktadır.                                                                                                                                         Ayrıca Ramazan, “HOŞGÖRÜ” (Toleranz) ve “KABULETME” (Akzeptanz) konusunda Almanya için de önemli  bir fırsat ve büyük bir imtihandır.

Ramazanı bir vesile bilip, müminlerin hayırı, insanlığın  huzuru,  adaletin tesisi ve hakkın tecellisi yolunda dua ve gayret edenlere selam olsun!

Yakup Tufan
 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 26.01.2008 12:22   Hazirlayan: A. Karakash