M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail

DOGU TÜRKISTAN

DOĞU TÜRKİSTAN HABER MERKEZİ

 

Çin'in insan kaçakçılığında da payı büyüyor

 
BJill McGivering
BBC Pekin Muhabiri
 
Çin'de insan kaçakçılığı giderek büyüyen bir sorun haline geliyor, ancak yetkililer hala sorunun boyutlarını kabul etmiş değil.
 
Yunnan eyaletinde genç kızlar
Yunnan'daki genç kızlar ülke dışına çıkmanın yollarını arıyor

İnsan kaçakçılığından en olumsuz etkilenen bölge ülkenin güney batısındaki Yunnan eyaleti...

Buradaki genç kadınlar evlendirilmek ya da Tayland'da fahişelik yapmak üzere para karşılığında satılıyor.

Çing-çing daha bir çocukken, annesi Çin'in doğusunda tuzağa düşürülmüş ve evlendirilmek üzere bir yabancıya satılmış.

Kendisi ve annesi yıllarca kötü muamele gördükten sonra nihayetinde kaçabilmiş. Ancak bana anlattığına göre, Yunnan'ın köylerinde kadın ticareti halen sürüyor.

"Civar köylerde kaçakçılık hâlâ var. Annemle aynı şeyi yaşayan insanlar tanıyorum" diyor Çing-çing. Bu kişilerin daha sonra diğerlerini tuzağa düşürmek için köye geri geldiklerini ve bunun bir döngü halinde devam ettiğini söylüyor.

Yunnan, Birmanya sınırında bir eyalet.. Verimli bir toprağı ama çok kısıtlı imkânları var. Bugünlerde Çin'de hareket serbestisi giderek arttığından, her yıl binlerce insan göçmen işçi olmak için Yunnan'ın köylerini terkediyor.

Birçoğu zengin adamlarla evlenmelerini sağlayacakları, giderek artan bir kesimi de Çin'in kentlerinde ya da Birmanya veya Tayland'da fabrikalarda iş bulacakları yönünde kendilerine vaadler verenlerle gidiyor.

Bazıları insan kaçakçılarının eline düşüyor.

Yadsınan sorun

Buradaki yetkililerse hala sorunun boyutlarını kabul etmeye yanaşmıyor. Ailelerin de giden ve asla dönmeyenlerin izini sürmeleri imkansız.

Jill McGivering ve Çing Çing

Çing Çing Yunnan'da insan kaçakçılığının yaygın olduğunu söylüyor

Araştırmacı Long Hai-yu iki yıl boyunca buradaki insan ticaretini incelemiş. Bana altı ay önce olan tipik bir vakadan bahsetti.

İki genç kıza Tayland'da bir ayakkabı fabrikasında kendilerine iş bulacakları söylenmiş. Çin'den çıktıktan hemen sonra ise tehdit edilmeye başlanmışlar.

Bu iki kız insan tacirlerinin ellerinden kurtulmayı başarabilmiş ama 'aksi takdirde Tayland'da seks işçisi olarak kullanılacaklardı' diye düşünüyor Long Hai-yu. Göç selinin de insan kaçakçılığını fişeklediğini ifade ediyor.

"Son derece kaygılıyım. Gidişat değişiyor. Tacirler giderek daha genç kızları hedef almaya başladılar" diyor ve artık 16 yaşındaki kızların peşinde olduklarını söylüyor.

Çinli yetkililer ise yeni yeni harekete geçmeye başladı. Yunnan'da ülkenin ilk insan kaçakçılığıyla mücadele programı başlatıldı.

Gençleri, hakları ve muhtemel riskler konusunda eğitmeyi amaçlıyor bu program. Bu Çin'in diğer bölgeleri için de bir örnek teşkil edebilir. Ama faaliyet alanı oldukça sınırlı kalacak gibi...

Yerel halktan konuştuğum bazı insanlar insan kaçakçılığının büyük bir tehdit olduğuna inanmıyor. Gitmek ve para kazanmak konusunda o kadar hevesliler ki, uyarılar onları caydıracak gibi görünmüyor.

 


© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 26.01.2008 12:22   Hazirlayan: A. Karakash