M.Ö.220 ~

ana sayfa
Giris
Tarih
Cografya
Din-Dil
Kültür-Sanat
Ekonomi
Insan Haklari
Milli Mücadele
Düsünceler
Baglantilar
Irtibat

E-mail

DOGU TÜRKISTAN

DOĞU TÜRKİSTAN HABER MERKEZİ

 

Çin İstanbul’da Çin mallarına protesto

 
Bİstanbul Eminönü’nde Çin mallarının piyasayı işgal ettiğini öne süren esnaf, Çin malı çanta ve ayakkabıları yaktı. Eminönü çevresinde çanta, ayakkabı ve deri konfeksiyon işiyle uğraşan esnaf, Beyazıt tramvay durağı önünde toplandı. “Küreselleşme dediniz kökümüzü kazıdınız, kahrolsun Çin malları ” yazılı pankart açan esnaf, artık iş yapamaz noktaya geldiklerini vurguladı. Çin malı ayakkabı ve çantaları yakan esnaf, Gedikpaşa’ya kadar da yürüyüş yaptı.

Çin Mallarına Karşı “Çin Yapımı Değildir” Markası Çıktı,

Sıra AB'den Onay Almada Cebelitarık Merkezli Alvito Holdings Limited deri, deri giysiler, çanta, giyim eşyalarından oluşan ürünlerini "Not made in China" yani "Çin malı değildir" markası ile satmak için harekete geçti. Firma ilk adım olarak ise markanın 25 Avrupa ülkesinde geçerli olması için Topluluk Markası Ofisi'ne başvuru yaptı. Ancak bu arada Çinliler de boş durmadı. Bu başvurunun kendi ülkeleri ve mallarına karşı bir komplo olduğunu iddia eden Çinlilerin protesto imzaları Avrupa Komisyonu'na ulaştı.

İstanbul Beyazıt'ta bir grup esnaf, Çin mallarını protesto amacıyla, bu ülke yapımı bazı ürünleri yaktı.

Gedikpaşa ve Çevresi Esnaf Platformu üyesi bir grup, Beyazıt'ta toplandı. ''Çin mallarına hayır'' şeklinde sloganlar atan grup, ayrıca ''Çin malı alan vatandaş haindir'', ''Küçük üretici Eminönü'nde de var, Paris'in göbeğinde de'', ''İki rakibimiz var. Dışarıda Çin, içeride rant'' ve ''Küreselleşme dediniz kökümüzü kazıdınız'' yazılı dövizler taşıdı.Platform adına okunan açıklamada, Çin mallarının, ''deri konfeksiyon, çanta, ayakkabı ve kuyumcu küçük esnafının üzerine kara bulut gibi çöktüğü'' ve işyerlerinin kapanmasına neden olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada, Çin mallarını getiren büyük ithalatçıların, hem esnafın ticaretine darbe vurduğu, hem de esnafı bölgeden çıkarmak için elinden geleni yaptığı iddia edildi.

Esnafın çevreyi kirletmediği ve tarihi dokuya zarar vermediği ifade edilen açıklamada, bölgedeki esnafın 1998 yılında binaları boşalttığı ve emlak fiyatlarının düştüğü, bundan belli kesimlerin yarar sağladığı ileri sürülerek, bugün de benzer bir durumun yaşandığı savunuldu. Açıklamada, bölgenin, Türkiye'nin sıcak para kaynağı olduğuna dikkat çekildi.

Grup açıklamanın ardından yanlarında getirdikleri Çin yapımı ayakkabı ve konfeksiyon ürünlerini yaktıktan sonra dağıldı.

Çin Mallarına Karşı 'Çin Yapımı Değildir' Markası Çıktı,

Sıra AB'den Onay Almada Cebelitarık Merkezli Alvito Holdings Limited deri, deri giysiler, çanta, giyim eşyalarından oluşan ürünlerini "Not made in China" yani "Çin malı değildir" markası ile satmak için harekete geçti. Firma ilk adım olarak ise markanın 25 Avrupa ülkesinde geçerli olması için Topluluk Markası Ofisi'ne başvuru yaptı. Ancak bu arada Çinliler de boş durmadı. Bu başvurunun kendi ülkeleri ve mallarına karşı bir komplo olduğunu iddia eden Çinlilerin protesto imzaları Avrupa Komisyonu'na ulaştı. “Not made in China" için marka başvurusu yapan Alvito Holdings Limited isimli şirket 13 Eylül ve 13 Ekim 2005 tarihlerinde “deri, deri giysiler, çanta, giyim eşyaları” gibi ürünlerde ikisi logolu biri düz yazı olmak üzere 3 adet “Not made in China” markası için 25 AB ülkesinde geçerli olan Topluluk Markası müracaatını gerçekleştirdi. Söz konusu markalar, ana ofis OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market-Trade Marks and Designs) tarafından incelenecek ve marka olma özelliklerine haiz olduğuna karar verilmesi halinde, ilan edilerek itirazlara açılacak. Yayın aşamasında bu markalar aleyhine herhangi bir itiraz olmazsa “Not made in China (Çin yapımı değildir) markaları 25 Avrupa Birliği üye ülkesinde yasal marka olma özelliğine kavuşacak.

Alvito Holdings Limited'in bu girişimi Çinliler'in de tepkisini çekti. 13 Mart 2006 ‘da Çin’deki Avrupa Komisyonu delegesine binlerce Çinli vatandaşın protesto imzalarını içeren dilekçe sunuldu. Çin halkının kızgınlığına medya kuruluşları da destek vererek, online imza kampanyası başlattı. Beijing Trademark and Patent Agency kayıtlarına göre; Cnstock sitesi 3 bin imza ve 115 mesaj kayıt ederken, Netease web sitesi 10097 imza ve 357 mesajla bu müracaatlara tepki gösterdi..
 

© ETIC.  Her Hakkı Saklıdır. Son Değişiklik: 26.01.2008 12:22   Hazirlayan: A. Karakash