Haftalık Siyasi İlmi Gazete - Doğu Türkistan Haber Merkezi Yayını

Bush: Irak’ı Birleşmiş Milletler onayı olmadan da vururuz

 

ABD Başkanı George W. Bush, önceki gün halka hitaben yaptığı konuşmada, Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak’a Birleşmiş Milletler’in onayı olmadan da saldırabileceklerini söyledi.

Bush, Körfez’deki askerlerine de, “Ulusal güvenliğimizin teminatısınz.” şeklinde övgü dolu mesajlar gönderdi. Bush, dünya kamuoyunun merakla beklediği geleneksel Birliğin Durumu konuşmasının önemli bir bölümünü Irak sorununa ayırdı. Bush, metnin ilk paragrafında, halkına, “Bu sene burada önümüzdeki kritik günlerin idrakinde toplanmış bulunuyoruz.” diye hitap etti.


Bush, Irak’la ilgili sözlerini bir saat süren konuşmanın sonlarına bıraktı. Bütün televizyonların canlı yayınladığı konuşmanın Beyaz Saray yetkililerince ‘savaş ilanı olmayacağı’ şeklinde yorumlanmasına rağmen, gözlemcilere göre Bush’un okuduğu metni, “ABD yönetimi, BM desteği olsun ya da olmasın savaşa kesin kararlı ve Amerikan halkını buna iknaya çalışıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Başta kendi halkı olmak üzere dünyayı ‘Irak’ın elinde kitle imha silahları bulunduğuna’ ikna etmekte güçlük çeken Başkan Bush, 5 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın BM Güvenlik Konseyi üyelerine bu konuda bir ‘bilgi ve istihbarat’ raporu sunacağını açıkladı. Raporda, ‘Irak’ın yasadışı silah programları, bu silahları teftişçilerden saklama teşebbüsleri ve terörist gruplarla bağlantıları’ bulunacak.

BM silah teftişçileri Irak’ı barışçı yollarla silahlardan arındırmak için daha fazla süre ister ve Washington Post-ABC televizyonu anketine göre her 10 Amerikalı’dan 7’si buna katılırken, Bush konuşmasında ‘süre’ bahsini hiç açmadı. BM Güvenlik Konseyi’ne ’danışacaklarını’ söyleyen Bush, “Ancak yanlış anlama olmasın. Eğer Saddam Hüseyin tamamen silahsızlanmazsa, kendi halkımızın güvenliği ve dünya barışı için onu silahlardan arındırmak için kurulacak bir koalisyona önderlik edeceğiz.” diye ekledi.

İngiltere, Avustralya, Türkiye

Bush, bu koalisyonun hangi ülkelerden müteşekkil olacağını belirtmezken, partisinin önde gelenlerinden Cumhuriyetçi Senatör John McCain, MSNBC’ye demecinde İngiltere ve Avustralya’nın yanında Türkiye’yi de saydı. “Çok mühim bir değişiklik olmazsa, başkan savaş kararını muhtemelen verecek.” diyerek, savaşın ‘üç hafta’ süreceği tahmininde bulundu. Körfez Savaşı’nın ünlü komutanı emekli General Norman Schwarzkopf ise aynı programda “Artık savaş zamanı geldi. Saddam gitmeli” dedi. Öte yandan, Demokrat Partili muhalefetin etkili isimlerinden Senatör Ted Kennedy, Bush’un üç ay önce Kongre’den aldığı otomatik savaş yetkisinden sonra ‘şartların değiştiği’ gerekçesiyle Senato’da yeniden bir oylamaya davet eden bir kanun tasarısı verdi. 100 kişilik Senato’dan 77 oy ile geçen bir önceki savaş yetkisi kanununa imza atmış Demokrat senatörlerden Dianne Feinstein ise, o tarihte Bush’un BM ile işbirliği içinde olacağı düşüncesiyle kabul oyu verdiğini hatırlatarak şu andaki politikasını ise ‘tek taraflı’ bulduğunu kaydetti. Feinstein, Bush’u dünyanın tepkisine kulak tıkamakla suçlarken, “Bu kez haklı olduğumuza çok eminiz herhalde ki kimseyi dinlemiyoruz. Bu yaptığımız küstahlık.” dedi.

Bu arada ABD ordusu, 15 bin 718 yedek askerin daha geçen hafta göreve çağrıldığını açıkladı. Amerikan Sahil Güvenliği de, Vietnam Savaşı’ndan sonra ilk defa Basra Körfezi’ne birlik gönderecek.

Ali H. Aslan / Washington

30.01.2003  Zaman

 

©KIVILCIM- Her Hakkı Saklıdır..23/01/2003 15:50 webmaster@kivilcim.org